Werken als een Ondernemer

Ondernemerschap

Als je het over ondernemerschap hebt, denk je al snel aan het runnen van een eigen bedrijf. Maar ondernemerschap is ook een kwaliteit; verantwoordelijkheid nemen, eigenaarschap tonen, in mogelijkheden denken, initiatief nemen en tot creatieve oplossingen komen.

Als freelancer in de zakelijke dienstverlening ben ik ondernemer. Ik ben zelf verantwoordelijk voor het vinden van opdrachten, mezelf motiveren en ontwikkelen. Tijdens een opdracht wil ik de werkzaamheden snel eigen maken, de opdracht met een frisse blik, goed en op tijd uitvoeren en na de opdracht het kantoor efficiënter achterlaten. Ook is inwerken niet altijd aan de orde of beperkt, dan zal ik mijn eigen weg binnen de organisatie en de werkzaamheden moeten vinden. Ondernemerschap komt dan goed van pas.

Werknemer als ondernemer

Maar niet iedereen heeft ambities om ondernemer te zijn of te worden. Wellicht zul je bij een management ondersteuner, niet snel aan ondernemerschap denken. Maar ook in een ondersteunende functie kun je ondernemerschap tonen; zelfstandig werken en zelfstandig beslissingen nemen, initiatief nemen, kansen zien en benutten, vooruitkijken en uitproberen, om een aantal voorbeelden te noemen. Daardoor kun je (nog meer) de rechterhand en sparringpartner zijn van jouw leidinggevende en zelfstandig en proactief jouw functie uitoefenen.

Stip op de horizon

Dat kan alleen als je weet waar de organisatie/leidinggevende naartoe wil, wat is de stip op de horizon en waar liggen jouw kansen?! Verdiep je in de organisatie, ga vooral het gesprek aan met jouw leidinggevende en stel vragen. Dat is jouw eerste initiatief!

Maar dan ben je er nog niet, het is een cultuuromslag, die van twee kanten zal moeten komen. De organisatie/leidinggevende zal jou ruimte en vertrouwen moeten geven en een omgeving faciliteren waar fouten gemaakt mogen worden, om vervolgens alleen maar beter te worden. Het is een samenwerking die voor de organisatie en voor jou veel voordelen kan opleveren.

Wat levert het jou op?

Autonomie, zelfstandigheid en betrokkenheid, waardoor je meer plezier en voldoening in je werk zal krijgen en trots zal zijn op wat je hebt bereikt. Dat zal je motiveren en je meer ontwikkelen op persoonlijk en zakelijk vlak.

Ondernemerschap zal steeds meer van waarde worden in deze tijd van digitaliseren en het inkrimpende beroep van management ondersteuners.

Als je je werk al een tijd op dezelfde manier hebt gedaan en/of moeite hebt met initiatieven nemen en zelfstandig beslissingen nemen, dan is het nog steeds mogelijk om deze kwaliteit eigen te maken en te ontwikkelen. De eerste stap is bewustzijn, waar heb je moeite mee en waarom? Vaak heeft het te maken met aspecten als zelfvertrouwen en durf. Wees nieuwsgierig, experimenteer, stel vragen en sta open voor feedback van collega’s.

Dit is uiteraard een proces. Een proces die je kunt delen met jouw collega’s en leidinggevende, die jou kunnen helpen en waar je van kunt leren, maar die je ook samen met een coach aan kunt gaan.

Onderscheid je, neem initiatief en wees voorbereid op de toekomst!